Telefon ZADZWOŃ +48 730 990 327
Flaga EU Umów wizytę
LinkedIn Facebook Instagram
Flaga EU

Sen, cukier i choroba Alzheimera

Chcesz żyć krótko i szybko zadbać o rozwój swojej demencji? Podpowiemy Ci, jak to zrobić, choć (!) nie możemy obiecać, że nie będzie bolało!
Och, to proste – wystarczą 3 (no może raptem 4) składniki… Nie chcesz wiedzieć? Nie czytaj!

W świeżo opublikowanych badaniach (8 stycznia 20202r.) w prestiżowym JAMA (The Journal of the American Medical Association), wykazano obszary zmniejszonego metabolizmu glukozy na skanach w mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera i innymi rodzajami demencji. Zauważono jednocześnie, że hipometabolizm glukozy może być nie tylko biomarkerem demencji w skanach mózgu, lecz też kluczowym czynnikiem patologii tej grupy chorób!

Co na to może wpływać?

Składnik 1: Sen – zaburzenia snu są częstym problemem u pacjentów z cukrzycą, a osoby ze złym snem mają też większe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Ba, działa to również w drugą stronę, czyli rozwój beta-amyloidu i białka tau negatywnie wpływa na sen.

Składnik 2: Glukoza we krwi – pacjenci z cukrzycą mają podwyższone ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i innych postaci demencji; ponadto, insulinooporność w mózgu może przyczyniać się do patologii tej grupy chorób – ​​niektórzy mówią, że choroba Alzheimera może być swoistą dla mózgu „cukrzycą typu 3”.

Składnik 3: Zmiany metabolizmu glukozy – indukowanie wysokiej lub niskiej glukozy we krwi w przypadkach ch. Alzheimera powoduje skrócenie snu, szczególnie u osobników z większą patologią β-amyloidu lub tau.

My dodamy też jeszcze coś od siebie:

Składnik 4: Stres – czynniki stresujące (stresory,) to jedne z ważniejszych przyczyn zaburzeń snu; ileż to razy, kiedy się stresujemy nie możemy zasnąć, zamartwiamy się, wybudzamy się w nocy a także nie możemy dospać do optymalnej pory budzenia

Wniosek – utrata snu (w wyniku różnorodnych zaburzeń snu, stresu, który odbiera nam sen,, jak i nasze decyzje niehigienicznego życia, czy np. pracy zmianowej, częstych podroży międzykontynentalnych), mogą prowadzić do rozwoju demencji a niewłaściwa dieta, utrzymująca wysoki poziom glukozy we krwi oraz powodująca zaburzenia metaboliczne, w tym insulinooporność, jeszcze to potęguje.

Jeśli w wyniku kumulacji tych zjawisk pojawi się demencja, jeszcze bardziej zaburzy nasz sen – czyste perpetuum mobile.

I po mózgu…

Aha! Można sobie z tym radzić i dużym wsparciem są różne sposoby psychologiczne i psychoterapeutyczne oraz medyczne:

  • Objawy demencji można badać, nawet w pierwszej, bardzo wstępnej fazie – takie testy wykonują psychologowie kliniczni i neuropsychologowie
  • Obciążenia związane ze stresem należy kompleksowo zdiagnozować a następnie, na bazie tej pełnej diagnozy, przystąpić do prac na wzmocnieniem kompetencji w redukcji stresu – wachlarz możliwości jest szeroki, o czym w naszym ośrodku wiemy doskonale, jako pierwszy w Europie Ośrodek z certyfikatem The American Institute of Stress w tym zakresie.
  • Zaburzenia żywienia można również ograniczyć i wyeliminować, między innymi poprzez pracę z psychodietetykiem lub dietetykiem.